Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще бъдат приети по-целенасочени санкции

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще бъдат приети по-целенасочени санкции
Коментари Харесай

Макрон все по-скептичен за ядрената сделка с Иран, обещава още санкции

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще бъдат признати по-целенасочени наказания на Европейския съюз против Техеран и остави вратата отворена блокът да дефинира Революционната армия на Иран като терористична организация, оповестява " Ройтерс ".

" Ние сме няколко, които настояваме за целенасочени наказания, изключително против Ислямския революционен гвардейски корпус и лицата от режима ", уточни Макрон в изявление за радио " Франс Интер ".

Запитан дали би подкрепил определянето на корпуса като терористична организация, той уточни, че с развоя на нещата въпросът би трябвало да бъде прегледан.

Френският президент означи, че се съмнява, че някакви нови оферти могат да оказват помощ за възобновяването на нуклеарната договорка с Иран в близко бъдеще. Според него евентуално ще е нужна " нова рамка " за справяне с въпроса.

На въпрос дали има вяра, че договарянията за възобновяване на съглашението сред Техеран и международните сили могат да бъдат съживени след забележителните неуспехи през последните месеци, Макрон отвърна:  " Все още бих бил доста внимателен ".

" Не мисля, че ще има нови оферти, които могат да бъдат направени тъкмо в този момент (за избавяне на нуклеарната сделка) ", добави той.

Иран е разтресен от национални митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите безредици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро наказан от интернационалната общественост.

В същото време непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон по въпроса за възкръсване на нуклеарната договорка са в застой.

Официални лица настояват, че съществена спънка е настояването на Иран МААЕ да приключи разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ заяви, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство съобщи, че докладът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ". Като отговор Техеран разгласи, че ще изключи две от камерите на организацията на Организация на обединените нации.

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР